FAQ

Här svarar vi på 10 vanliga frågor om träning

Det händer väldigt ofta att det trillar in frågor till oss som handlar om allt möjligt inom träning. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna och svaren. Hittar du inte svaret på din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss.

01 Hur väljer man PT?

Att hitta en bra PT är viktigt för att du ska få ut så mycket som möjligt av din träning. När du ska välja PT ska du tänka på detta:

  • Personkemi: det är viktigt att du kommer bra överens med din PT.
  • Kolla upp tränarens utbildning: när och var har personen utbildat sig?
  • Jämför flera olika tränare: provträna gärna med flera olika tränare, för att hitta den som passar dig bäst.

Läs fler tips om att hitta rätt PT !

02 Vad ska träningspulsen ligga på?

Man brukar säga att en bra träningspuls ligger någonstans mellan 130–180, beroende på vilket mål man har med träningen. Kondition tränas bäst genom intervaller med hög puls, medan fettförbränning tränas med lägre puls under längre tid.

03 Träning efter bukplastik?

Efter en bukplastik är det viktigt att inte anstränga sig för mycket under de första veckorna. Två veckor efter operationen kan du påbörja mildare motion, som exempelvis korta promenader, men hårdare träning efter en bukplastik som är pulshöjande bör vänta tills ungefär åtta veckor efter operationen, enligt Nordiska Kliniken. Besök gärna deras hemsida för mer information. Tänk på att dessa riktlinjer är högst individuella och vissa kanske kommer tillbaka tidigare till träningen efter en bukplastik än andra. Rådgör alltid med din kirurg om vad som gäller för just dig.

04 Träna efter fettsugning?

Du bör vänta cirka sex veckor efter en fettsugning innan du kan börja träna normalt. Tänk på att det är väldigt individuellt och kan variera mellan olika personer. Läs gärna mer om träning efter fettsugning .

05 Varför träningsklocka?

En träningsklocka (eller pulsklocka som det ofta kallas), är verkligen inget måste, men det kan vara ett bra hjälpmedel för att få koll på din träning och vilka framsteg du gör.

  • Effektiv träning – En pulsklocka ger dig snabbt svar på vad som händer i kroppen när du tränar. Med hjälp av pulsklockan kan du få ut maximalt av din träning.
  • Få koll på formen – Pulsklockan hjälper dig att på ett enkelt sätt få koll på din formkurva.
  • Få koll på hälsan – Märker du att pulsen svajar och att du har svårt att få upp den till normal nivå trots att du pressar dig hårt kan kroppen vara trött och behöva vila. Alternativt kan du vara påväg att bli sjuk.

Läs mer på Stadium.se.

06 Hur gör jag om jag vill jobba med träning och hälsa?

Vad roligt att du vill jobba med träning och hälsa! Då tycker vi absolut att du ska kolla upp PT-utbildningar. Det finns både distansutbildningar och lärarledda utbildningar för att bli personlig tränare. Läs mer om hur du blir PT.

07 Kan träning sätta igång förlossning?

Det finns inga vetenskapliga studier (så vitt vi vet) som stödjer att träning kan sätta igång en förlossning, men enklare träningsformer som promenader eller simning kan vara ett bra sätt att förbereda kroppen på förlossningen. Dessutom kan träning hjälpa barnet att inta rätt position. Läs mer här.

08 Träning när man är gravid / Vilken träning ska man undvika som gravid?

Att röra på sig och träna är bra när du är gravid, det främjar ditt välbefinnande och kan vara ett bra sätt för att förbereda kroppen på förlossningen. Dessutom kan träningen lindra besvär såsom ryggont och trötthet, men som gravid bör du dock undvika vissa träningsformer såsom:

  • Kontaktsporter (fotboll, ishockey)
  • Sporter där du kan ramla och skada magen (skidåkning, ridning)
  • Dykning
  • Fysisk träning på höga höjder
  • Träning som innebär att du ligger på rygg

09 Varför träningsvärk och vad är det egentligen?

Om du tränar hårt eller belastar dina muskler mycket kan du få träningsvärk, som innebär att musklerna svullnar och smärtar. När man får träningsvärk känner man sig ofta stel och öm i musklerna som belastats. Det är inte farligt med träningsvärk och den brukar försvinna inom en vecka. Besök 1177.se för mer information om träningsvärk.

10 Träning när man är förkyld?

När du är förkyld kan du göra enklare träningsövningar som exempelvis teknikträning, om du känner att du orkar. Du bör dock vara försiktig med att träna när du är förkyld och bör inte anstränga dig så att du blir väldigt andfådd, då det kan medföra allvarliga risker. Exempelvis kan du få hjärtmuskelinflammation om du tränar när du är sjuk, som kan vara väldigt farligt och kan dessutom ge långvariga biverkningar. Läs mer om hjärtmuskelinflammation.